Příprava stavby

Elektronická fotodokumentace

Fotografické zaznamenávání celého průběhu stavby rodinného domu a okrasné zahrady

Detailní fotodokumentace celého průběhu stavby je bezpochyby velmi důležitá. Jenže většina stavebníků nezaznamenává především to nejdůležitější. Nestačí totiž fotografovat stavbu jen zběžně a z velké vzdálenosti jako celek. Je zapotřebí fotit v průběhu celé stavby a to velmi detailně. Důvod je jednoduchý. Poctivě vedená fotodokumentace vám zpětně umožní nahlédnout, kudy jsou přesně vedeny různé systémy. Zda a co přesně za systémy a v jakém místě pod omítkou, obkladem, dlažbou, sádrokartonem a podobně.

V mnoha případech se mi později vyplatilo, že jsem si průběh své stavby poctivě a detailně fotografoval. Proto vím, jak je tento zdánlivý detail důležitý. Řekl bych až téměř nepostradatelný. 

Co a proč fotografovat

Nejdůležitější je fotit veškeré systémy vedené skrytě v podlaze, zdivu, tepelné izolaci nebo ve střeše. V některých případech je vhodné během focení pro přesnější zaznamenávání přikládat k systémům svinovací metr. Metr pomůže přesně určit v jaké vzdálenosti je fotografovaný systém - ať už od zdiva nebo jiného pomocného bodu, který vyberete. Později svou podrobnou fotodokumentaci oceníte. A to bezpochyby již během zařizování a vybavování interiérů domu. Asi žádná domácnost se neobejde během zařizování bez vrtání do zdiva nebo možná i podlah, například kvůli instalaci kuchyňských skříněk nebo dekoračních předmětůNechtěné provrtání některého ze systémů vedeného skrytě by bylo velmi nepříjemné. Vznikly by tak zbytečné další náklady na nápravu vzniklých škod, nehledě na to, že opravy jsou mnohdy velmi náročné a pracné.

Co bude potřeba pořídit

Samozřejmě bude potřeba pořídit si nějaký digitální fotoaparát. Byla by však velká škoda na stavbu do prašného a špinavého prostředí brát drahou zrcadlovku. Doporučoval bych pořídit si pro tuto příležitost použitý nebo nový fotoaparát. V dnešní době není problém sehnat si nějaký kompakt za pár korun, který také odvede skvělou práci. Nezapomeňte s fotoaparátem koupit také paměťovou kartu.

Co bych nedoporučoval

Určitě bych nedoporučoval fotografovat dotykovým mobilním telefonemManipulace s tímto mobilem na stavbě není moc dobrá. Jednak se používají často ochranné rukavice nebo jsou ruce vždy tak špinavé od stavebního materiálu, že by nebylo možné mobil vůbec ovládatSundávat rukavice a mýt si ruce před každým fotografováním by vás zdržovalo a tím pádem také brzo omrzelo.

Co si předem připravit

V první řadě je samozřejmě zapotřebí vlastnit počítač. V počítači si předem připravte složky s nadepsanými názvy etap nebo také jednotlivých kroků, pokud byste chtěli ještě podrobnější ukládání fotografií. Názvy jednotlivých etap a stavebních kroků si můžete zkopírovat z kategorie: STAVEBNÍ PLÁN. Ukládat fotografie pouze na jedno místo by bylo velmi riskantní. Proto je důležité veškerou fotodokumentaci zálohovat také na některé externí zařízení typu harddisk nebo flashdisk a pro jistotu i na cloudové uložiště například Google disk.

Jaké veškeré systémy fotit 

  • Elektrický
  • Odpadní
  • Vodovodní
  • Topenářský
  • Větrací 
  • Klimatizační
  • Izolační
  • Centrální vysavač
  • Veškeré systémy vedené v chráničkách